Compra de forma fácil y segura en casas de subastas locales.

Björn Weckström

Den finska smyckestillverkaren Lapponia grundades 1960 av entreprenören Pekka Anttila. Till en början fokuserade Lapponia på traditionella smycken som hängen och kedjor men Pekka Anttila insåg snart att om Lapponia skulle bli riktigt framgångsrikt så måste de hitta sin egen väg. 1963 knöt han därför till sig den nyligen utexaminerade formgivaren Björn Weckström och de två började ett samarbete.

Med inspiration från den finska naturen och en nyfikenhet kring material kom Björn Weckström och Lapponia att revolutionera bilden av hur ett smycke kan se ut. Den första stora framgången kom 1965 när halsbandet ”Flowering wall” vann Grand Prix på den internationella smyckestävlingen i Rio de Janeiro.

Under 1970-talet började Björn Weckström att intressera sig för att blanda silver och akryl i sin formgivning, något som först ansågs opassande. Det ändrade sig dock tvärt när John Lennon tillsammans med Yoko Ono var med i Dick Cavett show och Yoko Ono bar Weckströms akrylring ”Petrified lake”. Efter det började allt fler intressera sig för smycken av akryl.

Björn Weckström har även gjort sig ett namn inom ett av världens största populärkulturella fenomen, Star Wars. I filmen Star Wars: Episode IV - A New Hope från 1977 bär prinsessan Leia(Carrie Fisher) Weckströms halsband ”Planetoid valleys” och armband ”Darinas bracelet” i filmens sista scen, medaljceremonin för Han Solo(Harrison Ford) och Luke Skywalker(Mark Hamill).

Utan tvekan räknas Björn Weckström som en av de mest betydelsefulla finska smyckesformgivarna med en lång rad klassiker som fortfarande finns i produktion.

Kolonn kan nu presentera en samling silversmycken av Björn Weckström bestående av halsbandet ”Galactic peak” armbandet ”Cataract” samt örhängena ”Shield”.